joi, 28 iulie 2011

Ploiesti/AFI a semnat cu Cora şi începe un mall la Ploieşti îngheţat de patru ani


Reţeaua franceză de hipermarketuri Cora continuă să semneze contract după contract, o nouă înţelegere fiind parafată cu israelienii de la AFI Europe în vederea deschiderii unui magazin în cadrul mallului AFI Palace Ploieşti, proiect îngheţat de patru ani, dar care ar trebui finalizat la sfârşitul anului viitor. [...]
AFI Europe, proprietarii mallului Cotroceni Park, au cumpărat încă din 2007 terenul de patru hectare de sub fosta fabrică Flacăra din Ploieşti în vederea dezvoltării unui mall, dar proiectul a fost amânat pe fondul crizei. La acea vreme numeroşi investitori imobiliari plănuiau realizarea unor malluri în oraş, dar lipsa finanţării şi a chiriaşilor a determinat blocarea tuturor proiectelor. Cora va ocupa 12.500 de metri pătraţi din suprafaţa de 26.500 de metri pătraţi a viitorului mall AFI Palace Ploieşti, fapt ce reprezintă un pas important în vederea închirierii ulterioare a mallului şi obţinerii finanţării necesare pentru con­strucţie.

Continuarea in Ziarul Financiar.

Later edit: Mai multe detalii despre cum va arata proiectul se gasesc aici.

12 comentarii:

  1. Incet incet incepe sa se dezghete piata dezvoltarilor noi si in restul tarii!!!
    Sa tot auzim astfel de vesti bune.
    Si in Ct au aparut santiere noi ca ciupercile dupa ploaie si cel mai inbucurator lucru e ca au reaparut utilajele si muncitoriii pe santierele inghetate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine bine, spune vocea scepticului care sunt, vom mai avea un mega-hyper-super market.
    Dar bani pentru cumparaturi tot de la hyper-market vom lua?
    Ma bucur insa ca Ploiesti-ul e atractiv pentru dezvoltatori.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Harry: Ma bucur ca aud ca au inceput sa se miste lucrurie si-n restul tarii!

    @Mihaela: Banuiesc ca mall-uri sunt construite dupa ce in prealabil se fac niste studii de efzabilitate si de piata. Si cum Ploiestii inca n-au un mall in adevaratul sens al cuvantului, ar fi explicabila decizia de a investi la Ploiesti.

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. ei, recunosc eu ca ai dreptate.
    Eu insa sunt mai degraba genul care prefera un derby la hipodrom sau o parada a masinilor de epoca (de la tine am aflat, din pacate am fost plecata in ambele weekend-uri) decat o vizita snoaba la mall. Bani aruncati aiurea.

    Seara frumoasa si o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihaela: Nu ma indoiam de preferintele tale. Am pus un later edit despre cum va arata proiectul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am privit si informatiile suplimentare.
    :))) ce-s farfuriile alea zburatoare ? :))
    Mi se pare haios din ce am vazut, mai degraba l-as vedea parc de distractii cu arhitectura aia.
    Oricum, avand in vedere ca e situat langa Dambu, bine macar ca nu au sa mai demoleze ceva din oras pentru mall-ul asta.
    Asta ca nu sa nu fiu rea, sa zic ca in zona aia era numai bun un mall, o locatie mai aleasa nici nu se putea ! :)
    Noi sa fim sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, iti dau dreptate..eu am impresia ca mall-ul va arata "oriental". Oata cu deschiderea lui sper sa se mai "spele" si zona Oborului ploiestean.
    Sa auzim de bine :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @MihaelaDM- comertul si srviciile pot creste economia unui oras si o pot sustine. Stiu ca se spune ca e nevoie de productie. Insa si comertul de tip modern (box, mall, hypermarket) pn economia in miscare. Sunt 2 cercuri care au punct tangent centrul comercial: un cerc ecuprinde transportatorii, centrele logistice, firmele de constructii si un cerc cuprinde oameni angajati in primul cerc care cheltuie banii in centrul comercial.
    Indirect un centru comercial modern si bine facut atrage alti investitori.
    Iti dau exemplu de aici din Constanta.
    TOM Mall-au inceput lucrarile de extindere a centrului comercial(24.000mp)-imediat au prins curaj si alti invstitori si langa el au inceput lucrari la KIKA, Decathlon, al doilea Selgros si al doilea Dedeman.
    In apropiere finalizarea Maritimo Mall (din octombrie anul asta-115.000mp) a adus Baumaxx.
    Toata aceasta revenire a retailului a convins Cora sa preia un teren dezafectat poluat cu petrol si sa inceapa constructia unui nou mall-Corall(150.000mp). Cum au aparut utilajele pe santier in zona au fost incepute lucrari la blocuri noi.
    Revenirea pietei de retail a convins dezvoltatorul World Trade Center sa reia lucrarile a proiect (180.000mp), dar si alti investitori s ainceapa santiere noi (2 lidl in Constanta si unul in Navodari; 2 Kaufland noi in Ct si unul in Navodari).
    Anuntata extindere a City Park Mall cu 35.000mp a dus la aparitia unor santiere de blocuri in zona mall-ului.
    Unde vreau sa ajung. Toate aceste centre comerciale au creat locuri de unca indirecte: piata constructiilor isi revine. Apar centre de depozitare, se pun in miscare proiecte de infrastructura (un exemplu pasajul pe sub DN2A pentru un acces auto mai usor la zona comerciala Constanta Nord). Scade somajul -oamenii cheltuie bani in centrele comerciale, astfel se pun banii in miscare. Iata ca economia misca si fara colosi industriali lipiti de oras.
    Cat despre AFI Ploiesti-arata bine, am vazut randarile cu interioarele pe site-ul dezvoltatorului. E un proiect bun si benefic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Harry, ceea ce povestesti tu despre dezvoltarea Constantei pare intr-adevar un sir de domino de poveste, asa cum ar trebui sa fie lucrurile.
    Dar in Ploiesti, un oras mai micut si cu mai putin potential avem asa :
    - multe cladiri demolate pe locul carora se construiesc cladiri de birouri ramase de vreo doi ani cu semnele de inchiriat
    - daca merg doar prin centru cred ca numar cel putin cinci astfeld e cladiri nou-construite
    - avem doua simulacre de mall din vechile magazine universale comuniste din care firmele pleaca de la saptamana la saptamana, fara a deschide alte filiale in oras
    - un Carrefour la periferia orasului care e vraiste, rafturi semi-goale si personal injumatatit, despre care se si zvonea acum vreun an ca se va inchide de tot. Inca nu s-a inchis, desi nu mai merita drumul pana acolo
    - un singur cinematrograf in oras, proaspat renovat in 3D, la care tot nu merge nimeni.
    Poate acum imi intelegi si mie scepticismul.
    Povestea ta despre Constanta suna atat de bine incat ar trebui recitita, poate macar sa ajungem sa credem ca deci se poate !

    RăspundețiȘtergere
  10. @Mihaela: Eu n-as fi asa de pesimist(a).
    Intr-adevar ne lipseste un mall in adevaratul sens al cuvantului. Ai rabdare inca 1-2 ani si o sa bifam si reusita asta. In schimb stam bine la centre comerciale - cu siguranta stii ca sunt diverse proiecte in desfasurare in tot orasul.
    Nu sunt un fan al magazinului Carrefour dar tin minte ca la un moment dat citisem ca hipermarket-ul din Ploiesti se afla pe locul 3 la vanzari/tara din toata reteaua Carrefour.
    De asemenea numarul cinefililor care trec pragul cinematografului este in crestere fata de anul trecut. Pe 19 august se redeschide si sala mare la Patria, deci semne bune exista :)
    @Harry: Multumesc pentru comentarii. Foarte interesanta "reteta" de succes aplicata la Constanta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, e adevarat, sunt poate cam pesimista.
    Doua stiri ce m-au bucurat, aflate aici, la tine, au fost totusi cele referitoare la deschiderea unui nou Kaufland si a unor Lidl. La nivelul asta de comert si la amplasarea lor in cartiere le consider chiar utile.
    In schimb despre Carrefour-ul nostru ce m-a facut sa-mi para rau de timpul si banii dati pe bilet tocmai pana la km 6, de el e prima oara cand aud cat de bine sta la vanzari la nivel national.
    Intr-adevar, poate sunt eu prea pesimista. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Mihaela: Nu esti pesimista, esti doar critica :)

    RăspundețiȘtergere